Home > Міжвідомча комісія > Засідання міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи Дніпровських та Дністровських водосховищ на лютий місяць

Засідання міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи Дніпровських та Дністровських водосховищ на лютий місяць

Під головуванням заступника Голови Держводагентства Павла Гвозденка 30 січня 2019 року відбулось засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ на першу половину лютого 2019 року, в якому взяли участь заступник начальника Ігор Стрелець та начальник відділу техногенно – екологічної безпеки Катерина Гавриленко. На засіданні було розглянуто питання щодо водності Дніпра у лютому 2019 року.

Під час засідання було заслухано інформацію Укргідрометцентру щодо запасів снігу, водності річок та температурного режиму протягом січня, а також прогноз водності в басейнах Дніпра та Дністра  у лютому 2019 року. Також було оголошено пропозиції учасників комісії щодо режиму роботи дніпровських та Дністровського водосховищ у першій половині лютого 2019 року.

За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у лютому 2019 року очікується в середньому 790 куб.м/с або 88% (норма лютого – 897 куб.м/с).

За інформацією МОЗМ дніпровських водосховищ, відповідно до результатів проведених досліджень поверхневих вод, гідрохімічний стан води у водосховищах та основних притоках басейну Дніпра знаходився на задовільному рівні, з незначними сезонними змінними значеннями якісних показників води, що зумовлено погодними умовами (сніговий покрив, льодостав на водосховищах) та процесами самоочищення води. Вміст кисню в дніпровській воді знаходився в оптимальних значеннях. Аналізуючи дані за для відповідного періоду з 2001 по 2018 роки, якість води дещо покращилася.

Комісією встановлено режим роботи каскаду дніпровських водосховищ на першу половину лютого 2019 року, водосховища будуть працювати на притокових витратах та за рахунок поступово спрацювання Кременчуцького водосховища до відміток 78,60-78,50 м БС станом на 15 лютого.

У разі зміни об’ємів стоку Дніпра (нижче або вище прогнозованого) або погіршення якості води на каскаді водосховищ оперативній робочій групі рекомендовано розглянути необхідність відповідного коригування режимів роботи каскаду на позачерговому засіданні Міжвідомчої комісії.