Home > Новини > Відкриття лабораторії моніторингу вод північного регіону

Відкриття лабораторії моніторингу вод північного регіону

Навіть карантин не зупиняє водників втілювати у життя пріоритетні завдання водної сфери. Так,у Всесвітній день води, з дотриманням всіх карантинних заходів 22 березня у Міжрегіональному офісі захисних масивів дніпровських водосховищ запустили в роботу оновлену сучасну лабораторію моніторингу вод Північного регіону у відповідності з європейськими стандартами за участю почесних гостей, а саме: Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського, Голови Держводагентства Валентина Шліхти, керівниці відділу співробітництва у сфері економіки, енергетики, інфраструктури та довкілля Представництва Європейського Союзу в Україні Клое Алліо та керівника групи експертів проекту ЄС «Водна ініціатива Європейського Союзу плюс для країн Східного партнерства (EUWI+)» Олександр Цинке (онлайн).

Лабораторія моніторингу вод Північного регіону оснащена сучасним високоточним обладнанням, що значно розширить функціональні можливості для дослідження показників якості поверхневих вод басейну Дніпра. Лабораторія спроможна провести найсучасніші методи аналізу води з більшою точністю: нові прилади здатні визначати антропогенні забруднюючі речовини, такі як промислові хімікати та пестициди у низьких концентраціях. У подальшому це дозволить зменшити ризики, пов’язані з наслідками токсичного антропогенного забруднення від промисловості та сільського господарства для людей, екосистем та секторів економіки, які використовують воду.

Оновлена лабораторія забезпечить виконання національного моніторингу за станом поверхневих вод та охоплення більшої кількості пунктів на водних об’єктах. Комплексний моніторинг вод в річкових басейнах України в свою чергу сприятиме впровадженню ефективних заходів направлених на зменшення забруднення вод та покращення їх екологічного стану.

Відтепер лабораторія буде визначати хімічні речовини за такими напрямками: