Home > Міжвідомча комісія > Міжвідомча комісія узгодила режими роботи Дніпровських та Дністровського водосховищ на квітень 2021 року

Міжвідомча комісія узгодила режими роботи Дніпровських та Дністровського водосховищ на квітень 2021 року

Під головуванням директора департаменту управління водними ресурсами Держводагентства Ігоря Ковальова 01 квітня 2021 року в онлайн режимі відбулось засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських водосховищ.

За прогнозом Укргідрометцентру, водність Дніпра біля Києва у квітні очікується в середньому 2480 м3/с, або 63,3% від норми (норма квітня – 3920 м3/с).

В.о.заступника начальника Офісу Михайло Пустовіт доповів інформацію Міжрегіонального офісу захисних масивів дніпровських водосховищ про якісний стан води у водосховищах Дніпровського каскаду.

За результатами проведених досліджень — гідрохімічний стан води протягом березня знаходився на задовільному рівні з сезонними природними змінними значеннями, характерними для якісного стану вод весняного паводкового періоду.

Основними факторами, які могли впливати на такі зміни можуть бути:

Така ситуація характерна для початку весняного періоду та проходження водопілля, коли на стан та інтенсивність гідрохімічних процесів у водних об’єктах здійснюють вплив зимові чинники. Починаючи з ІІ половини місяця негативні зміни в якісному стані вод фіксувалися у річках північної частини – Десні, Прип’яті та Київському і верхній частині Канівського водосховищ. Відбулося зростання кольоровості, каламутності, органічного забруднення води, вмісту у ній марганцю, заліза, амонію, фосфатів.

Значення вмісту розчиненого у воді кисню протягом цьогорічного березня, як і у минулорічному періоді мали задовільні межі, без пікових, критичних значень і майже не відрізнялися від минуломісячних значень та в середньому складали:

Загалом, якість води Дніпровського каскаду протягом березня 2021 року відповідала характерним середнім за останні роки значенням якісних показників вод.

Враховуючи гідрометеорологічну та водогосподарську обстановку у басейні Дніпра, гідрологічний прогноз на квітень, з метою забезпечення питного водопостачання населення, підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських водосховищ, Міжвідомча комісія пропонує встановити наступний режим роботи каскаду дніпровських водосховищ у квітні: